Havebed og læmur af betonsten

Der er mange muligheder når det kommer til udsmykning af haven med hævede havebede, læmure og støttemure opbygget af betonsten. Det er ofte muligt at lave havebede, læmure og støttemure som gør det selv projekter, men specielt støttemure på over 1,5 meter bør ikke opbygges uden at tale med sagkyndig person først.

Vil du gerne i gang med et gør det selv projekt i haven kan du eventuelt finde inspiration i disse gør det selv guides.


Forskellige udtryk med forskellige overflader

Der er mange muligheder når det kommer til opbygning af hævede havebede, læmure eller støttemure. Ved de laveste opbygninger er der frit valg mellem de mange forskellige typer af sten der kan bruges, mens der vej højere støttemure samt mure som skal holde et stort pres tilbage er specielle krav.

I næste afsnit kan du læse mere om de forskellige sten og hvor lette de er at bygge med samt hvad de kan holde til.

Vi har flere forskellige overflader på vores støttemursten som du kan vælge mellem for at få det udtryk som du ønsker.

Kantafgrænsningssten har en helt glat overflade og produceres i flere forskellige størrelser. Kantafgrænsningssten kendes også som Albertslundkantsten.

En anden sten med en næsten glat overflade er vores Scan støttemursten, som med en bredde på 25 cm og en højde på 18,6 cm vil give et helt andet udtryk end de aflange kantafgrænsningssten. Skal overflade være helt glat er det ikke Scan Støttemurstenen der skal vælges, men ønskes der en stor styrke er denne vores bedste bud.

Havebed af herregårdsblokke
Her ses et havebed af herregårdsblokke
Er du mere til det rustikke look kan der anvendes Herregårdsblokke til opbygningen. Herregårdsblokkene er ligesom vores herregårdssten med slået kant 14x21 cm. Tykkelsen på Herregårdsblokke er ligesom bredden også 14 cm hvor de almindelige herregårdssten med slået kant er 6 eller 7 cm tykke. Hvis muren eller bedet skal passe med de belægningssten som er på den omgrænsende terrasse vil det være pænt med en kombination af herregårdsten og herregårdsblokke.

Knækfliser ses i mange ældre haver hvor de både benyttes til bedafgrænsninger og som mindre støttemure. Knækfliserne giver et endnu mere grov udtryk end Herregårdsblokkene.

Vi producerer også støttemursten i samme størrelse som en af vores kantafgrænsningssten, men i stedet for den helt glatte overflade har disse betonsten en skiferpræget overflade.

Det er også muligt at opbygge havebede og læmure af plantesten – også kaldet for super 8 sten eller 8-tal sten. Med plantesten får du en helt anden overflade end ved brug af de øvrige betonsten. Du kan vælge at vende den buede side eller den mere plane side ud. Hele vejen rundt om stenen er der små tapper som giver en meget varieret overflade.

Vælg den type sten som du selv kan bygge med

Skal det være så nemt som muligt at opbygge læmur eller havebed vil knækfliser være et oplagt valg. Den meget ru overflade på disse fliser gør at de kan stables ovenpå hinanden uden noget bindemiddel og alligevel holde sammen uden at skride ud, medmindre at der laves et højt bed eller en højere læmur med jordtryk fra den ene side.

Både Albertslundkantsten og vores støttemur med skiferpræg bør limes sammen med fliseklæber. Det samme gør sig gældende med Herregårdskantsten. Du bør have noget at røre fliseklæberen med da det hurtigt bliver hårdt for en utrænet arm at blande fliseklæber med håndkraft. Du kan købe et piskeris til brug med boremaskine til under 100 kr. som kan bruges til at blande fliseklæberen.

Plantesten med blomster
Her ses plantesten med blomster langs en trappe
Plantesten kan bruges til alt fra en lav kantafgrænsning hvor hullerne kan fyldes op med jord og der kan plantes sommerblomster i og til høje støttemure som holder et stort jordtryk. Til de lavere mure og havebede kan plantestene stables i halvforbandt og fyldes med grus eller jord.

Ved opbygning af højere mure bør hullerne i plantestenen fyldes op med beton i stedet. I plantestenene er der lavet plads til at der kan ilægges armeringsjern vandret og der kan ligeledes sættes lodrette armeringsjern igennem hullerne.

Vores Scan støttemursten er dem der kræver mest forberedelse eller erfaring, men det er også dem der kan lave den stærkeste mur.

Hvor høj må læmuren være?

Hvis du selv vil bygge læmuren bør du ikke gå over 60 cm ved brugen af andre betonsten end plantesten eller Scan støttemursten. Benyttes en af disse to vil du kunne bygge op til 1,5 meter. Skal læmuren være højere bør du søge råd hos en professionel som kan hjælpe med beregninger af hældning, fundament, forankring osv. som er nødvendige ved høje mure.
X
Like os på Facebook

Opnå følgende fordele

Du finder os her