Byg selv højbed

I denne guide kommer du igennem opbygning af et højbed. Du vil komme igennem følgende punkter:

Højbed af Herregårdsblokke
Højbed opbygget af Herregårdsblokke i 1/3 forbandt
Højbed af støttemursten
Støttemursten med skiferpræget overflade mures i 1/2 forbandt ved dette højbed.
Højbed af plantesten
De populære 8-tals sten med navne som plantesten og super 8 sten er brugt til opbygning af dette højbed. Stenene står forskudt med de kan også sættes lige ovenpå hinanden. Dog vil højbedet ikke have samme styrke ved denne løsning.
Højbed af knækfliser
Knækfliserne limes sammen med fliselim i halvforbandt.
Højbed bygget med kantafgrænsningssten
Kantafgrænsningssten kan bruges til et byg selv højbed, hvor der bruges fliselim til at lime stenene sammen med.
Et højbed kan bygges af mange forskellige materialer og med forskellige formål. Vi syntes at et højbed skal bygges af betonblokke som støttemursten, herregårdsblokke eller lignende.

Du kan bygge højbede til køkkenhaven og belægge stierne mellem højbedene med fliser eller belægningssten. Højbede giver mulighed for at udnytte hele pladsen i bedet og du behøver derfor ikke de lange rækker hvor der skal luges ukrudt som i en traditionel køkkenhave. Ved at have en belægning mellem højbedene kan eventuelt ukrudt her brændes med en ukrudtsbrænder.

Det er også muligt at bygge et højbed omkring terrassen som giver plads til blomster eller krydderurter der udover at være pænt at kigge på og dejligt at dufte til også giver noget læ på terrassen.

Forskellige typer sten

Et byg selv højbed er forholdsvist simpelt at bygge og noget som de fleste vil kunne klare. Af de betonsten som vi vil anbefale er der:
  1. Herregårdsblokke som findes i flere forskellige farver.
  2. Støttemursten i grå og sort med skiferoverflade.
  3. Super 8 støttemursten som også kendes som Plantesten – De findes i både grå og sort.
  4. Knækfliser
  5. Kantafgrænsning

De forskellige sten giver vidt forskellige udtryk som kan være gode at tage højde for allerede ved valg af belægning på eventuelle arealer som grænser op til højbedet.

Kantafgrænsningsstenene har en helt glat overflade som vil være pæn sammen med en belægning af havefliser i sort eller grå.

Den lidt mere ru overflade som er på Herregårdsblokke er ligesom overfladen på vores Herregårdssten og i samme dimensioner. Derfor vil et højbed af Herregårdsblokke stå godt til en terrasse eller lignende af Herregårdssten.

Ved opbygning af højbed med Herregårdssten og Herregårdsblokke er det også muligt at lave rundede ender, cirkelformede højbede eller snoede højbede ved benytte Cirkelblokke i kombination med Herregårdsblokkene.

Du kan få et endnu mere ru udtryk på højbedet ved at benytte knækfliserne til opbygning af støttemure og disse laves oftest uden en tilgrænsende belægning.

Vores støttemursten med skiferpræg giver en helt anden overflade end traditionelle betonsten. Et byg selv højbed af de skiferprægede sten ser rigtigt godt ud med både de glatte fliser eller med belægningssten med skiferpræg.

8-tals formen kombineret med de små hak som er på super 8 / plantesten har sit hele eget udtryk og i denne type af højbede kan du ved hjælp af de små huller i toppen af stenene afgrænse enkelte planter til kun at vokse i disse.

Udover de valgte sten skal du bruge fliseklæder til at lime stenene sammen med. Skal højbedet bygges hvor der i dag er jord skal du også bruge grus os sand til opbygningen af højbedet.

Opbygning af højbedet

Hvis du skal anlægge højbedet hvor der i dag er jord skal dette først graves af. Du kan eventuelt grave ned så du kan opbygge 3 forskellige lag lignende når man laver en terrasse. De tre lag der kan laves under højbedet er

Skal højbedet bygges ovenpå en eksisterende belægning rengøres denne først og stenene limes fast herpå.

Der er lidt forskel på hvilket forbandt der typisk bliver anvendt afhængigt af stenene til opbygningen af højbedet. Et højbed af knækfliser vil typisk benytte halvforbandt mens et højbed bygget af Herregårdskantsten typisk vil have et forbandt med 1/3 overlap da dette passer til hjørnerne.

Det kan være nyttigt at opspænde snore som viser højden af den række sten som skal sættes da dette vil gøre det nemmere at få en flot plan overflade på højbedet.

Fliseklæberen blandes med vand og der bruges en mureske til at smøre fliseklæber på siden af stenene så de klæber sammen med stenen ved siden af. Fra række nummer 2 smøres fliseklæber både på sider og på bund af betonstenene.

Når højbedet er bygget til den ønskede højde skal fliseklæberen have lov til at tørre og hærdne. Vent 1-3 dage med at fylde jord i højbedet. Jo mere løst jorden er jo bedre vil planternes rødder kunne udvikle sig.
X
Like os på Facebook

Opnå følgende fordele

Du finder os her