Havefliserne er kommet på mode igen

Igennem de sidste mange år har herregårdsstenene på 14x21 cm været de mest populære når det er kommet til anlæg af terrasser og stier rundt om huset, men det er ved at ændre sig, og de større havefliser er blevet meget mere populære end de var for blot få år siden.

Havefliserne opdeles normalt i modul 30, 40 og 50 fliser, hvor flisernes størrelse i hvert modul enten kan deles i 2 eller ganges med 2, så fliser i modul 30 kan være 30x30 cm fliser, eller de halve 15x30 cm og så er der de store på 30x60 cm og de største på 60x60 cm. På samme måde findes der forskellige størrelser af havefliserne i modul 40 og modul 50 fliserne.

En af de smarte ting ved at opdele havefliser i disse forskellige grupper er at man med alle havefliserne fra modul 30 får mulighed for at lave nogle smarte og unikke liggemønstre.

Liggemønstre med modul 30 havefliser

I de seneste år er det specielt haveflisen på 30x60 cm som er blevet meget populær, og den indgår også i nogle forskellige liggemønstre som kan laves meget pæne. Her vil vi præsentere 3 af de muligheder som der er med 30x60 cm havefliserne.

I kombination med 15x30 cm havefliser kan man lave et liggemønster hvor der lægges en 30x60 haveflise og så 4 stk. 15x30 cm havefliser. De små fliser lægges så de fylder det samme som en 30x60 haveflise.

Det andet mønster består af 30x30 cm havefliser og 30x60 cm havefliser. Fliserne lægges ved siden af hinanden så de fylder 90 cm i bredden. Skal arealet være bredere lægges endnu et sæt fliser ved siden af så der nu er 180 cm i bredden, og sådan kan man fortsætte med at udvide bredden. Efter den første række, lægges på ny en 30x30 og en 30x60 cm flise, men denne gang modsat. I længden kan man fortsætte så langt man ønsker det, bare 30 cm går op i længden. Kommer det ikke til at passe, kan den sidste flise skæres.

Det sidste mønster med 30x60 havefliserne er et mønster som viser den alsidighed som der er med havefliserne fra modul 30. Her kombineres 30x60, 30x30, 15x30 og 15x15 cm havefliserne i et større mønster som giver øjnene noget at kigge efter. Mønstret her danner et kvadrat på 195x195 cm som kan fortsættes ved siden af til man opnår den størrelse som man ønsker.

Det er også muligt bare at fortsætte med at lægge fliserne tilfældigt sammen, og man behøver ikke danne det samme mønster igen og igen.

Med alle de kvadratiske havefliser kan man også lave et liggemønster hvor man kombinerer havefliserne med 10x10 cm hollændersten eller brosten, og laver et mønster hvor disse små sten danner en ramme rundt om havefliserne.

Man kan vælge at lave rammen af hollænderstenene rundt om hver enkelt haveflise, eller man kan lave kvadrater af 2x2 eller 3x3 havefliser med rammen omkring.

Det er også mulig at lave de mere traditionelle liggemønstre hvor der kun benyttes en størrelse haveflise, og de så lægges lige op og ned, eller hvor hver anden række rykkes en halv sten til siden.

Anvend mulighederne med farvekombinationer

Udover at der er mulighed for at kombinere havefliserne på mange forskellige måder, som i de nævnte og andre liggemønstre, er der også mulighed for at kombinere de forskellige farver på havefliserne.

Havefliserne produceres i den traditionelle grå, men herudover kan du også købe både hvide og sorte havefliser. Ønsker du flere andre farver som gul og rød, skal man over til belægningsstenene hvor der kan findes mange forskellige farvemix.

Man kan vælge at kombinere farverne tilfældigt, hvilket giver et unikt liggemønster, men man kan også benytte farverne i et system, hvor der laves specielle mønstre eller stier i belægningen.

Anlægger man en terrasse i en have med niveau hvor der skal laves en trappe, kan trappen laves med sorte betontrappetrin, og der hvor trappen kommer op på terrassen kan man fortsætte med de sorte havefliser hen til terrassedøren. Det giver lidt den samme effekt som den røde løber, bare i en anden farve.
X
Like os på Facebook

Opnå følgende fordele

Du finder os her