Overvejelser ved ny terrasse


Terrasse – inspiration

Findes der noget skønnere end en dejlig varm sommeraften på terrassen, den sydende lyd af kød der steges på grillen, børnene der leger i haven, og måske endda i gode venners selskab? Mange mennesker forbinder terrassen med hygge. Derfor er det i dag ikke alene parcelhusejere der har en terrasse. Mange lejligheder er ligeledes udstyret med en terrasse eller med en altan, og hvor en lejlighed oprindeligt ikke har en terrasse, ses det at der opføres terrasser eller altaner til eksisterende lejligheder. Der ses endda eksempler på at der laves terrasser i selve tagkonstruktionen, de såkaldte tagterrasser.

En terrasse bruges i sommermånederne som en ekstra stue, hvor vi kan nyde den friske luft og den varme sol. Vi spiser på terrassen, vi drikker kaffe på terrassen osv. Terrassen er derfor en integreret del af vores bolig. En terrasse bør visuelt passe sammen med de omkringliggende omgivelser. Typisk ligger terrassen i forlængelse af et parcelhus, hvor haven starter hvor terrassen slutter. I haven er der måske granit, såsom sorte eller grå granitskærver i farverige blomsterbede og grå plænekantsten omkring den grønne græsplæne. Hertil er der måske en støttemur i sorte eller grå støttemursten i beton, en trappe i grå eller sorte trappetrin i beton, en havesti belagt med fliser eller belægningssten osv. Der kan derfor være mange forhold der visuelt skal tages hensyn til når man planlægger en ny terrasse. Som det fremgår af nedenstående, er det dog ikke kun de visuelle overvejelser der har betydning når man planlægger en ny terrasse.


Valg af fliser til terrasse

Langt de fleste terrasser belægges med fliser. Fliser består af beton, og giver derfor terrassen en lang levetid. Herudover kræver fliser et minimum af vedligeholdelse. Der er dog flere ting man skal overveje når man vælger hvilken/hvilke fliser man vil bruge på sin terrasse. Først og fremmest afgør fliserne hvordan terrassen kommer til at se ud, men herudover har valg af fliser betydning for arbejdet ved at lave terrassen og efterfølgende har størrelsen på fliserne betydning for vedligeholdelsen af terrassen.

Fliser findes i utallige varianter. Først og fremmest skal man tage stilling til hvilken længde og bredde man ønsker fliserne i. Fliser kan være kvadratiske som 30x30, 40x40, 50x50 eller 60x60, ligesom fliser kan være aflange som 15x30, 20x40, 25x50 eller 30x60. Sidstnævnte flise er her 30 cm. gange 60 cm. Hvilken flise der vælges, eller om fliser i flere størrelser kombineres, er en individuel smagssag. Jo større flise der vælges, jo færre fuger kommer der dog, og jo færre fuger der kommer, jo mindre ukrudt kommer der på terrassen. Store fliser er dog samtidig meget tunge fliser. De største fliser, de store Soldaterfliser, måler op til 60x90 cm. og vejer 124 kg. pr. stk. Disse tunge fliser lægges derfor normalt med løftegrej. Fliser findes dog som nævnt i mange størrelser, og eksempelvis en 40x40 flise vejer ca. 18 kg. pr. stk., hvorfor man normalt ikke bruger løftegrej til at belægge en terrasse med 40x40 fliser. Man kan også vælge at bruge belægningssten til terrassen. Belægningssten er mindre end fliser, men mange bruger benævnelserne fliser og belægningssten om de samme betonsten. Den mest almindelige belægningssten er Herregårdssten, som vejer ca. 3,8 kg. pr. stk.

 

Valg af farver på fliser og belægningssten

Fliser og belægningssten findes i flere farver. De mest almindelige farver er grå og sort. Farven skal naturligvis passe til farven på huset mv., men herudover skal man være opmærksom på at en grå terrasse kræver mindre belysning end en terrasse belagt med sorte fliser eller med sorte belægningssten. Man kan i øvrigt vælge at kombinere fliser og belægningssten i flere farver, således en terrasse får den farvekombination man ønsker. Man kan eksempelvis vælge at belægge gangarealer på terrassen i én farve, og øvrige arealer på terrassen i en anden farve.

Selve fugerne imellem fliserne eller belægningsstenene på terrassen kan også bidrage med en farve. Eksempelvis vælger nogle at bruge stenmel i disse fuger. Stenmel kan være grå eller sort. Generelt fraråder vi dog brug af stenmel, da stenmel der ikke straks fejes væk fra fliser og belægningssten, kan misfarve fliser og belægningssten, særligt i regnvejr. I stedet anbefaler vi fugesand. Fugesand har, i modsætning til strandsand, sandkurver der får fugesandet til at pakke sig tæt sammen i fugerne. Det betyder at fugesandet giver en god fast fuge. En god fast fuge nedsætter mængden af ukrudt.

 

Tykkelse på fliser til terrasse

Da der ikke kører biler på terrasser, er der mulighed for at bruge tyndere fliser på terrasser end i indkørsler. De tyndeste fliser kaldes havefliser eller terrassefliser. Fordelen ved at bruge de tyndere fliser er at de er lettere at lægge og billigere i indkøb.

 

Hvis du selv vil lave din terrasse

Når man har lavet en ny terrasse er det ærgerligt hvis terrassen bliver skæv, at terrassen bliver ujævn, at fliserne glider fra hinanden, at nogle fliser synker hvorved der kommer mindre søer på terrassen i regnvejr osv. Det anbefales derfor at underbunden opbygges korrekt, at der laves kantsikring med kantsten og at der holdes korrekt fugebredde mellem de enkelte fliser og belægningssten. Du kan få gode råd til hvordan du selv lægger din terrasse i vores vejledning ”Anlæg en stabil terrasse.”

 

Alt hvad du skal bruge til din nye terrasse leveret direkte

Hos FC Beton har vi specialiseret os i at lave betonvarer såsom fliser og belægningssten, støttemure, trappetrin, kantsten osv. i høj og ensartet kvalitet med en lang levetid. Herudover har vi nøje udvalgt vores leverandører af fugesand, stabilgrus, bundsikringsgrus, afretningsgrus, sand, granitskærver, retteskinne, murersnor mv., ligesom vi formidler materieludlejning.  Vi har eksisteret siden 1942 og er bl.a. medlem af E-mærket. Du kan derfor trygt bestille alt hvad du skal bruge til din nye terrasse og få det hele leveret direkte hjem til dig. Vi leverer til brofaste adresser i hele landet, såsom Hjørring, Brønderslev, Frederikshavn, Aalborg, Hobro, Aars, Randers, Aarhus, Horsens, Viborg, Silkeborg, Herning, Holstebro, Horsens, Vejle, Kolding, Esbjerg, Odense, Svendborg, Slagelse, Roskilde, Ringsted og København.

X
Like os på Facebook

Opnå følgende fordele

Du finder os her