Hvad er mørtel?

Mørtel er en blanding af uorganiske bindemidler som kalk eller cement, tilslagsmateriale som sand og vand. Herudover kan der tilsættes andre materialer som giver mørtlen en anden funktion.

Der findes flere forskellige typer af mørtel som kalkmørtel (K-Mørtel), cementmørtel (C-Mørtel) og blandingen af disse, kalkcementmørtel (KC-Mørtel).

De forskellige typer

Cementmørtel blandes af cement, sand og vand. Der kan tilsættes andre materialer til en cementmørtel for at give den andre egenskaber. Du kan læse mere om disse tilsætningsmaterialer længere nede. I en cementmørtel er det cementen som er bindemidlet. Når cementen kommer i kontakt med vandet begynder mørtlen at størkne og denne proces går forholdsvist hurtigt og resulterer i en forholdsvis stor reduktion af mørtlen. Dette skal der tages forbehold for ved brug af cementmørtlen. En cementmørtel har en rigtig høj styrke sammenlignet med andre mørtler som en kalkmørtel.

Kalkmørtel er en mørtel der er fremstillet med vådlæsket kalk eller hydratkalk, sand og vand. Der kan være tilføjet andre materialer til kalkmørtlen for at gøre den stærkere mere fleksibel eller for at give en anden egenskab. Der er ikke andre bindemidler end kalken i en kalkmørtel. Når kalken kommer i kontakt med luften begynder mørtlen at hærde. Denne proces er noget længere end hærdningsprocessen i en cementmørtel.

KC-Mørtel eller kalkcementmørtel er en mørtel med to forskellige bindemidler, nemlig kalk og cement. Der benyttes hydratkalk eller vådlæsket kalk i denne blanding. Der findes forskellige KC-mørtler som er angivet med 3 forskellige tal som angiver mængden af kalk, cement og tilslagsmateriale.

KC-Mørtler kan angives som 20/80/550 hvilket betyder at der til denne mørtel skal bruges 20 kg kalk og 80 kg cement samt 550 kg sand. Vægten af sandet angives ud fra at sandet er tørt. De to første tal giver altid til sammen 100 mens mængden af tilslag varierer fra KC-Mørtel til KC-Mørtel.

Denne mørtel kan blandes af en 3,5% murermørtel eller strandsandsmørtel i forholdet 1 del cement til 6 dele mørtel. Denne mørtel bruges til sokkelpuds, svært belastet murværk og lignende.

KC 35/65/650 kan blandes af 5,1% bakkemørtel eller strandsandsmørtel i forholdet 1 del cement til 9 dele mørtel. Denne KC Mørtel benyttes til bærende murværk, udvendigt puds, sokkelpuds og lignende.

KC 50/50/700 kan blandes af en 6,6% muremørtel eller strandsandsmørtel i forholdet 1 del cement til 13 dele mørtel. Denne blanding kan bruges til bærende murværk, udvendig og indvendig puds og lignende.

KC 60/40/850 kan også blandes 6,6% muremørtel eller pudsemørtel, men i denne mørtel er der mindre cement, så her er forholdet 1 del cement til 19 dele mørtel. KC 60/40/850 mørtel benyttes til indvendig puds og opmuring af ikke bærende vægge.

Styrker og svagheder

Styrken af mørtlen afhænger af mængden af cement og/eller mængden af hydraulisk kalk. Der findes mørtler i forskellige styrker fordi der er fordele og ulemper ved de forskellige typer og derfor er der også forskellige anvendelsessteder og muligheder for de forskellige typer af mørtel.

Skal der vælge mørtel til en restaureringsopgave en udbygning eller lignende hvor nyt og gammelt mørtel kommer i kontakt skal der som hovedregel aldrig vælges en stærkere mørtel end den som tidligere er anvendt.

Tilsætningsmaterialer

Når der blandes en mørtel kan der tilsættes forskellige materialer for at give mørtlen en ekstra og anderledes egenskab.

Fehår benyttes ofte når der blandes mørtel til understrygning af tegltage. Fehår er fibre som blandes sammen med mørtlen i forholdet 1 del fehår til 20 dele mørtel.

Ethanol kan bruges som tilsætningsmateriale til mørtel for at sænke frysepunktet. Der må kun bruges ethanol til KC mørtler hvis cementindhold højst er som KC 50/50/700.

Er du i tvivl om hvilken type mørtel du skal bruge er vi altid klar med gode råd og vejledning på mail salg@fc-beton.dk eller telefon 98 34 34 11. Vi hjælper gerne med at vælge den rigtige opmuringsmørtel, pudsemørtel mm.

Du kan købe mørtel i bigbags eller poser her fra vores webshop eller du kan køre ud til betonværket lige udenfor Aalborg hvor du kan få lov til at fylde traileren med mørtel. Vi har både mørtel, sand, grus, granitskærver og meget andet som du kan få lov at hente selv i trailer.
X
Like os på Facebook

Opnå følgende fordele

Du finder os her