Historisk om betonbelægninger

Belægninger af beton, såsom fliser og belægningssten, er i dag en uhyre populær belægning. Vi bruger fliser og belægningssten i vore indkørsler, på vore terrasser og på vore havestier. Herudover består vore fortove af fortovsfliser, der også er en belægning af beton. Faktisk bruges der i dag fliser og belægningssten på flere og flere veje, på torve osv.

Brug af fliser og belægningssten er langtfra et nyt fænomen, og faktisk er det mere end 100 år siden de første belægninger af beton blev lagt. Det var dog først efter 2. verdenskrig at der for alvor kom gang i forbruget af belægninger af betonsten. Der var et massivt arbejde med at genoprette huse efter krigen, og det betød at der blev mangel på de teglsten der indtil da havde været den foretrukne sten på vejene.

Et af de lande hvor forbruget af belægninger i beton steg mest, var i Holland. Det er formentligt derfor vi den dag i dag har en belægningssten der hedder en Hollændersten. Ud over Holland steg forbruget af betonsten markant i Tyskland. Tyskerne var gode til at udvikle nye belægningssten, og det var eksempelvis tyskerne der i midten af 50érne udviklede de første belægningssten med låsevirkning. Belægningssten med låsevirkning er særligt egnet til veje og andre befærdede arealer, da låsevirkningen forhindrer belægningsstenene i at blive skubbet fra hinanden.

I dag er der udviklet mange forskellige typer af betonsten, såsom belægningssten med og uden låsevirkning, havefliser, kørefliser, terrassefliser osv. Der findes så at sige fliser og belægningssten i alle udformninger og i alle farver, hvorved fliser og belægningssten i dag ikke alene er praktisk anvendelige men også bruges til at give en belægning et smukt visuelt udseende med et særligt mønster og/eller en særlig farvekombination. Herudover er der i dag udviklet særlige fliser og belægningssten der tilgodeser miljøet. Eksempelvis er der udviklet en type belægningssten der hedder græsarmering. Græsarmering tillader græs at vokse op i dele af belægningen. Dette græs lever bl.a. af regnvand, hvorved der udledes mindre regnvand i kloakkerne.  

I takt med udviklingen af nye fliser og belægningssten udviklede man også nye produktionsmetoder. Derfor laves fliser og belægningssten ikke længere ved håndarbejde, men derimod på store maskiner. Det betyder, man i dag kan lave fliser og belægningssten i meget større serier end man kunne før. Derfor produceres og sælges fliser og belægningssten i dag til en pris der er betydeligt lavere end hvad fliser og belægningssten kostede i 50érne. Samtidig afhænger kvaliteten på fliser og belægningssten ikke i samme grad som tidligere af den enkelte produktionsmedarbejder. Dog skal produktionsmedarbejderne stadig dagligt korrigere i opskriften på fliser og belægningssten ud fra de variationer der trods alt er i råvarerne. Disse korrektioner består i at tilføre mindre vand i blandingerne på dage med regnvejr, at tilføre ekstra meget af én type sand afhængig af sandkurven på en anden type sand osv. Herudover skal produktionsmedarbejderne fortsat overvåge at maskinen vibrerer korrekt, og sørge for at forme skiftes inden fliser og belægningssten bliver skæve osv. Men trods alt er det væsentligt lettere at producere fliser og belægningssten på maskine og med løftegrej end det var at producere fliser og belægningssten ved håndarbejde.

Hos FC Beton sælger vi fliser og belægningssten i utallige typer og i flere farver, direkte på vores webshop. Fliser består af havefliser, terrassefliser, fortovsfliser, riflede fliser mv., mens belægningssten består af belægningssten med og uden låsevirkning - samt naturligvis af Hollændersten.

X
Like os på Facebook

Opnå følgende fordele

Du finder os her