Gør det selv cirkelformet belægning

I denne guide kommer du igennem anlæg af en cirkelformet belægning. Du vil komme igennem følgende punkter:

Selvom langt de fleste betonfliser og belægningssten er firkantede eller kan kombineres i et firkantet læggemønster er det ikke nødvendigt at belægningen er firkantet.

Med vores Herregårdssten med slået kant er det rimeligt nemt at anlægge en cirkelformet belægning, eller at lave en cirkel som en del af en større belægning.

Planlægning

Inden arbejdet med den cirkelformede belægning startes skal der først graves ud og lægges grus. Der er lidt forskel på hvordan dette gøres afhængigt at hvor stort et pres der kommer på belægningen, og derfor gennemgår vi ikke denne arbejdsgang specifikt her. Se i stedet en af disse:

Afhængigt af om den cirkelformede belægning skal kunne bære køretøjer eller ej.

Den cirkelformede belægning

Når der er lavet et fundament af grus til belægningen og afretningsgruset er rettet af er det tid til at begynde anlægget af den cirkelformede belægning.

Afmærk cirklens yderkant
Der bankes en pæl i jorden i cirklens centrum og den yderste kant af belægningen markeres ved hjælp af en snor om pælen.
Anlæg udefra og ind mod centrum
Der lægges belægningssten udefra og ind mod midten af cirklen. Sørg for at fugerne ikke flugter fra en række til den næste.
Cirkelformet belægning
Den cirkelformede belægning anlægges af Herregårdssten af typerne lille og stor cirkeltsten samt lille og stor centersten. Laves der mere en centrum og 9 rækker benyttes der også hele 14x21 cm herregårdssten.

Ved cirklens midte bankes en pæl eller lignende ned i gruset. Cirklens radius skal være (Antal cirkler - 2 X 14) + 25 cm, så skal cirklen bestå af 11 cirkler bliver radius på (11-2)x14 + 25 = 151 cm

Fra pælen i midten måles ud med tommestok, målebånd eller snor til yderkanten på den yderste cirkel. I afretningsgruset markeres hvor yderkanten af belægningen skal være og når markeringen er kommet hele vejen rundt er det blevet tid til at lægge Herregårdsstenene ned.

Start med anlæg af den yderste række og bevæg dig langsomt ind mod midten. Forsøg at få fugerne til ikke at flugte fra en række til den næste.

Midten af den cirkelformede belægning laves af lille og store centersten. Der skal bruges 4 lille og 8 store centersten til midten af cirklen.

Fra cirkel 12 og større benyttes kun almindelige 14x21 cm herregårdsten som belægning, mens cirkel 3-11 laves af en kombination af små cirkelsten, store cirkelsten og herregårdssten.

Under vores vejledninger til belægning har vi også en vejledning der beskriver hvor mange af hvilken type belægningssten der skal anvendes til hver cirkel i den cirkelformede belægning. Du finder denne vejledning på siden: Lægningsvejledning til anlæg af cirkelbelægning.

Belægningstyper

Den rene cirkelformede belægning kan eksempelvis benyttes til en rund terrasse, men hvis den skal bruges i indkørslen vil den ofte indgå som en del af en firkantet belægning. De belægningssten som grænser op mod den cirkelformede belægning vil typisk skulle tilpasses i størrelse. Du kan bruge en fliseklipper eller en vinkelsliber til dette. Brug gerne en hammer til at lave slåede kanter på stenene efterfølgende.

En halvcirkel laves efter samme princip, og kan også bruges som en terrasse, hvor halvcirklen grænser op mod huset. En helt rund cirkelformet terrasse vil oftest være placeret midt i haven og ikke helt op mod huset.


Det der skal bruges til den cirkelformede belægning


Hvis du har spørgsmål til fremgangsmåden er du velkommen til at kontakte os på salg@fc-beton.dk.
X
Like os på Facebook

Opnå følgende fordele

Du finder os her